Bekijk profielpagina

Decentralisatie en meer in de blockchain-nieuwsbrief - Editie #34

Decentralisatie en meer in de blockchain-nieuwsbrief - Editie #34
Door Krijn Soeteman • Editie #34 • Bekijk online
Een decentrale toekomst, meer in lijn met hoe de ‘normale’ wereld in elkaar zit. Dat klinkt heel mooi, maar het zal nog wel even duren. Toch zijn alle elementen al aanwezig, alleen zitten we eerder nog in het BBS-tijdperk dan aan het begin van het populaire internet met mooie browsertjes en zo.
In die decentrale systemen zullen op een bepaalde manier vaak ergens blockchains voorkomen. Hoe die daarmee geïntegreerd zijn, dat hangt heel erg af van hoe de toekomst zich zal ontwikkelen. Tokens, streaming money, wat al niet meer. Klinkt nog complex en totaal onwerkbaar, maar de eerste goede pogingen beginnen al vorm te krijgen. Wellicht moet ik de nieuwsbrief te zijner tijd gaan omkatten naar ‘Decentrale nieuwsbrief’ of zo.

Decentraal willen we allemaal
💹 ‘s Werelds grootste cryptovalutawisselbeurs (oké, exchange ;) ) Binance toonde een preview van zijn aankomende decentrale exchange (DEX). Een DEX is in theorie veiliger dan een centraal geregelde exchange omdat je zelf je geheime sleutels beheert (als de achterliggende smart contracts goed in elkaar zitten), maar (nog) wel (te?) traag voor snel handelen. Binance kondigde in maart dit jaar al aan dat er een decentrale versie in de pijplijn zat.
👾 Toch zijn er nog veel vragen: hoe zit het met know your customer of KYC? Veel DEX’s vragen dat niet, omdat je inlogt met je MetaMask of iets dergelijks (in geval van Ethereum-ERC20-tokens). En hoe gaat dat werken met de Binance chain als onderliggende blockchain? Atomic swaps? Side chains? Nou ja, vragen genoeg, zeker ook hoe decentraal het Binance-plan nou echt is.
🀗 Je kunt natuurlijk ook écht decentraal gaan met een DEX als Bisq die ook eventueel met je lokaal draaiende Bitcoin-node kan synchroniseren. Dit betekent dat niemand je iets kan opleggen omdat je het op je eigen computer draait en ook nog eens via Tor verbindt. Ik moet zeggen dat ik er ooit een pietsieplukje NMC wilde verkopen, maar dat stom genoeg toch op een centrale exchange ging proberen. Vervolgens deliste die exchange de munt en dag NMC-tjes (support: “we hebben echt aangekondigd dat de munt gedelist zou worden!” ik: “eh? nee? wanneer dan?”. End of story).
🏪 En heel decentraal je spullen verkopen met OpenBazaar of andere decentrale handelsplaatsen. OpenBazaar begon ooit in 2014 op een Bitcoin hackathon in Canada onder de naam DarkMarket, maar dat werd dus al snel anders. Sowieso was versie 1 nauwelijks bruikbaar: je eigen server moest altijd online zijn en veel meer flaws. Begin dit jaar kreeg het bedrijf achter de handelsplaats nog een investering van 5 miljoen dollar.
Boek: Cryptovaluta voor Dummies
Inlezen in cryptovaluta doe je natuurlijk niet als je de volgende keer weer chagrijnig wordt op het feit dat je niet kocht toen ‘ze laag stonden’, maar nu. Begrijp waarom (sommige) cryptovaluta wél interessant zijn. Te krijgen bij allerlei boekhandels en heel decentraal via OpenBazaar (OB). Een klein puntje: als je geen gebruik van de interne wallet van OB wil maken, dan moet je een (mobiele) wallet hebben die het BECH32 formaat aankan (dit zijn ‘echte’ SegWit-adressen, Coinbase kan het aan en heel veel andere ‘gewone’ wallets tegenwoordig ook).
Even halen via OpenBazaar voor de kerst!
Even halen via OpenBazaar voor de kerst!
Eigen werk
Zelf zat ik vorige week in de podcast van Bitcoinspot #Bitpraat. Helaas wel een beetje verkouden, maar dat mag de pret niet drukken.
🎧 Vanavond bij Met Nerds om Tafel, maar die aflevering is pas vanaf zondag te beluisteren.
Bitpraat #10 - Krijn Soeteman van 'Cryptovaluta voor dummies'
En verder
📚 Sommigen zien heel graag ETFs en vermoedelijk komen die er ooit ook wel (al kwam Bitcoin ook best ver zonder). De weer uitgestelde SEC-stemming ziet er niet heel positief uit volgens een advocaat.
⚡Overal hoor je dat het Lightning Network (LN) heel snel aan terrein wint. Dit betekent vooral dat er steeds meer nodes zijn, maar gebruik, daar hebben we het binnenkort wel eens over. Toch is het tof je eigen node te bouwen met je Raspberry Pi (en je draagt direct bij aan het Bitcoin-netwerk zelf).
Tot de volgende keer!
Vond je deze editie leuk?
Krijn Soeteman

Blockchain. Bitcoin. Ethereum. Geld. Cash. Veiligheid. De basis. Alles rond blockchain is nieuw en interessant. In deze nieuwsbrief probeer ik kaf van koren te scheiden. :)

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Krijn Soeteman met Revue.
Wibautstraat 150 BP 0.67, 1091 GR Amsterdam, The Netherlands