Bekijk profielpagina

Cryptovaluta, blockchains en een hoop teleurstelling - Editie #32

Cryptovaluta, blockchains en een hoop teleurstelling - Editie #32
Door Krijn Soeteman • Editie #32 • Bekijk online
Allereerst: welkom aan een hele schare nieuwe leden die door slechts één kleine opmerking van @tweakjur bij de Met Nerds Om Tafel-podcast lid werd van de Blockchain-nieuwsbrief. Tof.
Zoals de langer zittende leden al weten, ben ik bezig met een boek: Cryptovaluta voor Dummies. In eerste instantie wilde ik jullie op de hoogte houden van de vorderingen via deze nieuwsbrief, maar je bent dus totaal niet met nieuws bezig als je een boek schrijft. Dan is een nieuwsbrief niet zo nuttig en zelfs meer een sta-in-de-weg.
Tot ergens vorige week half Nederland het óf roerend eens of totaal oneens was met een stuk op De Correspondent over blockchains. Lang verhaal kort: iedereen met enige kennis van zaken rond blockchains kon het voor het grootste deel niet oneens zijn met wat er geschreven stond. Soort van: 2016 klopt aan en wil z'n argumenten terug! Het waren vooral veel oude koeien die uit de sloot opgetakeld werden en voor de zoveelste keer werd, maar nu op een minder geeky platform, duidelijk gemaakt dat een blockchain geen panacee is voor al uw problemen. Het is er een voor betrekkelijk weinig. Nu nog.
Ik denk dat het niet vreemd is dat de ‘gewone’ mens er al wel tabak van heeft, al dat gedoe met die ‘bloksjeens’. Wat gebeurt er nu eigenlijk echt? Waar zijn al die grote beloftes van eind vorig jaar met al die ico’s? Nergens. Inderdaad. Dat was - en is - ook een van de redenen dat ik liever niet over ico’s schrijf omdat het voornamelijk gaat om shitcoins, bijna-scams, scams en regelrechte piramidespelen. Toch kan ik iedereen aanraden eens zelf een totale shitcoin te maken met je eigen wensen. Gewoon op een testnetwerk van Ethereum eens kijken hoe dat werkt!

Maak je eigen shitcoin in minder dan 20 minuten!
Ik zou overigens enkele dingen iets anders doen dan deze tutorial voorschrijft. Gebruik MetaMask als extensie bij Chrome of Firefox in plaats van het door de auteur van het stuk voorgestelde route via MyEtherWallet, dan hoef je niet save keystore file te gebruiken, een manier die je sowieso niet moet toepassen. Als je het nog nooit gedaan hebt, leer maar met MetaMask omgaan, een heel wat veiligere manier (gebruik trouwens verder MyCrypto.com ipv. MEW, is wat duidelijker en cleaner qua interface).
Bij de eerste keer starten van MetaMask vul je een wachtwoord in, lees alles goed (echt!), schrijf die 12 woorden op (misschien niet zo belangrijk bij een testnet, maar toch) et voilá! Wel eerst even het netwerk switchen van het mainnetwerk naar Ropsten, Kovan of Rinkeby en dan kun je daar bij ‘deposit’ voor ‘test faucet’ kiezen en zo gratiessss testether krijgen (1 is echt genoeg). Dan kun je aan de slag met de tutorial van deze meneer. Waar hij Go to MEW where we will start to deploy the contract schrijft, moet je dus naar MyCrypto ipv MEW als je MC gebruikt (duh). Als je nu iemand een mooie site laat maken, heb je zo een ico! Gelukkig trapt niemand daar meer in (toch?).
Remix met je shtcn!
Remix met je shtcn!
Deze site Truffle Framework is ook leuk voor het bouwen van je smart contracts. Nou ja, even googlen en je vindt tientallen sites die min of meer hetzelfde doen.
Maar je maakt zo natuurlijk helemaal geen shitcoin! Technisch gezien doe je precies waar Ethereum voor bedoeld is: het makkelijk opzetten van een token die je voor je eigen doeleinden kunt gebruiken. En die doeleinden kunnen zijn: een token voor je feestje of voor je lokale community of wat je maar kunt verzinnen. En dan komen er vanzelf interessante zaken bovendrijven die misschien ineens hemelbestormend blijken te zijn.
Cryptovaluta: wie gebruikt ze?
In de voorlaatste aflevering van De Technoloog zit voorheen Bitcoin Evangelist en tegenwoordig BlockchainRealist Lykle de Vries (voor de MNOT-ers: ja, die was ook ooit bij MNOT, net als ik ;) ). Lykle is een prettige afwisseling met kennis van zaken binnen al het negativisme rond blockchains van de afgelopen tijd. Hij was wél op een grote Bitcoin-conferentie in Lissabon en sprak daar veel interessante mensen.
Feel Good Video
Dimitri de Jonghe - Ocean Protocol - Introduction to Nature 2.0 - YouTube
Dimitri de Jonghe - Ocean Protocol - Introduction to Nature 2.0 - YouTube
En deze video om af te sluiten. Het verhaal van Dimitri gaat misschien wat ver. Je kunt er veel vraagtekens bijzetten en real world-zaken koppelen aan digitale blockchains blijft tricky in mijn ogen, maar hij durft wel verder te kijken. Interessant vind ik zijn opmerking over coöperaties en coöperatief werken, in essentie is een coöperatie natuurlijk niets anders dan een decentrale groep mensen die samenwerkt om iets te bereiken. Nu nog met een centraal orgaan in het midden, maar is dat nodig?
Decentraal denken, het is even wennen, maar het voelt wel heel prettig als je eenmaal een beetje beeld hebt waar dat toe kán leiden.
Maar voor nu: eerst dat boek af, want het moet over niet al te lange tijd ook in de winkel liggen!
Mocht je in de tussentijd nog ideeën hebben, dingen willen delen of wat dan ook: reply op deze nieuwsbrief, spreek me aan op Twitter of kom naar de Very Blockchain Meetup <– klikken, al was het maar voor 80’s vibes! op zaterdag 15 september, daar ben ik ook! Kom ik even mijn schrijvershutje voor uit. Heel interessant, functional programming, logica, etc.. etc. En een borrel. :)
Vond je deze editie leuk?
Krijn Soeteman

Blockchain. Bitcoin. Ethereum. Geld. Cash. Veiligheid. De basis. Alles rond blockchain is nieuw en interessant. In deze nieuwsbrief probeer ik kaf van koren te scheiden. :)

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Krijn Soeteman met Revue.
Wibautstraat 150 BP 0.67, 1091 GR Amsterdam, The Netherlands