Bekijk profielpagina

Blockchain-nieuwsbrief: de zoektocht naar bruikbare toepassingen - Editie #27

Blockchain-nieuwsbrief: de zoektocht naar bruikbare toepassingen - Editie #27
Door Krijn Soeteman • Editie #27 • Bekijk online
Op vier en vijf mei was ik aanwezig bij de Chainges-conferentie in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Mooi opgezet, keurige inhoud, een aantal interessante projecten en een aantal waarvan je denkt: hmm. Maar: weer een conferentie met voornamelijk pratende mannen op een podium. Sommigen hadden daadwerkelijk een interessant verhaal, maar beste sprekers: bij een conferentie voor mensen in de blockchain-industrie hoef je écht niet constant uit te leggen hoe het werkt en waarom het belangrijk is. Cut the crap en begin gewoon bij wat je wil bouwen. Dat laatste is helaas vaak best een beetje vaag. Wanneer heb je nou eigenlijk werkelijk een blockchain nodig? Het is een worsteling. 
Toch heeft de hype er nu al voor gezorgd dat elk zichzelf respecterend bedrijf zich tegenwoordig bezighoudt met onderzoek aan zijn netwerken en databases. Hopelijk zorgt het voor meer interoperabiliteit in de toekomst, met of zonder een blockchain (mijn kort-door-de-bocht-mening is nog steeds: als je geen publieke, openbare blockchain voor je project kunt gebruiken, gebruik er dan geen, al kun je natuurlijk wel bepaalde eigenschappen overnemen, specifiek voor het doel). 
Het belangrijkste onderdeel heb ik helaas gemist: de borrel. Maar ondanks dat, heb ik heel wat mensen op de conferentievloer aan de tand gevoeld. Een grote gemene deler van veel projecten is dat er veel uitstel is. De meeste projecten draaien om gedecentraliseerde applicaties of dApps (decentralized applications) die met een smart contracts bepaalde acties uitvoeren. Medio 2016 hebben we gezien wat er kan gebeuren als er een foutje in je dApp zit; het leidde tot de bekende fork van Ethereum in Eth en Etc. 
En er is nog een worsteling: als je dan een product hebt, hoe zorg je dan dat normale mensen het kunnen gebruiken? Zo stond er een ebook-platform waarbij je ebooks kunt kopen, verkopen en weg kunt geven via een ERC20-token. Keurige app, echt heel netjes, maar ik kon de oprichter er niet van overtuigen dat normale mensen écht niet willen snappen hoe tokens en dergelijke werken. Hij vond het een taak van ‘de media’ om dat over te brengen, maar ik ben van mening dat je iemand niet kunt gaan uitleggen dat je een ietsiepietsie ether nodig hebt om als gas te fungeren om iemand het eigenaarschap van een boek over te dragen. Mensen willen misschien best een paar cent betalen om het eigenaarschap te wijzigen, maar hoe dat aan de achterkant werkt, dat moet niet relevant zijn. Laat staan dat je ze met privé- of publieke sleutels mag lastig vallen. 
Veel vragen, de toekomst ligt wat dat betreft nog open. :) 
Maar genoeg over Chainges, nog wat opvallende zaken van de afgelopen twee weken:

Banking Giant ING Is Quietly Becoming a Serious Blockchain Innovator
Ethereum’s Vitalik Buterin on the Bitcoin Bubble and Running a $125bn Blockchain
Blockchain onderzoeksagenda
Aangezien half Nederland op vakantie is, veel plezier waar je ook bent. Er komen veel interessante projecten aan de komende tijd of projecten zijn net van start. In Nederland wordt er in ieder geval lustig op los geprogrammeerd.
Vond je deze editie leuk?
Krijn Soeteman

Blockchain. Bitcoin. Ethereum. Geld. Cash. Veiligheid. De basis. Alles rond blockchain is nieuw en interessant. In deze nieuwsbrief probeer ik kaf van koren te scheiden. :)

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Krijn Soeteman met Revue.
Wibautstraat 150 BP 0.67, 1091 GR Amsterdam, The Netherlands